Sinterklaas recepten


Het sinterklaasfeest is natuurlijk niet compleet zonder de lekkere pepernoten, taai taai, marsepijn en de speculaasbrokken.
Hier vind je de recepten om al deze lekkere dingen te kunnen maken. Dus ga snel aan de slag met deze sinterklaas recepten.

Pepernoten

PepernotenBenodigheden:
200 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
snufje zout
150 gram stroop
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
½ theelepel gemalen korianderzaad

Werkwijze: Verwarm de oven voor op 160 ºC. Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de stroop en de specerijen.

Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg. Smeer een bakblik in met margarine, druk er knikkers van het deeg op en bak ze in een matig warme oven in circa 15 minuten lichtbruin en gaar.

Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.


Hofleveranciers van de Sint


Taai taai

TaaiTaaiBenodigheden:
250 gram bloem
100 gram honing
1 eetlepel stroop
½ theelepel zout
½ theelepel potas (dit wordt ook wel kaliumcarbonaat genoemd)
3 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemalen anijs
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder

Werkwijze: Verwarm de oven voor op 160 ºC. Verwarm de honing zachtjes en roer er de stroop door. Zeef de bloem en meng er de specerijen en het rijsmiddel door.

Voeg er de inmiddels afgekoelde honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg.

Rol het deeg uit, of maak er vormpjes van in een koekplank. Leg het op een met margarine ingevette bakplaat en bak het in een matig warme oven in circa 25 minuten lichtbruin. Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.


Marsepein

MarsepeinBenodigheden:
300 gram poedersuiker
4 eetlepels bloem
100 gram boter
4 druppels amandelextract
verschillende kleuren bakkleurstof

Werkwijze: Kneed alles goed door elkaar tot een bal. De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen.

Wanneer je geen kleurstof kan vinden of het niet mag eten dan kan je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein. Je kan er nu leuke dingen van maken zoals poppetjes, diertjes, vruchten e.d.


Speculaasbrokken

SpeculaasbrokkenBenodigheden:
250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkerbruine bastersuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
175 gram roomboter
snufje zout
50 gram blanke gehalveerde amandelen
huishoudfolie
bakpapier
deegroller
kom


Werkwijze: Doe in de kom het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden en meng dit goed. Voeg dan de boter toe en ga lekker met je handen (die je natuurlijk wel hebt gewassen) alles mengen tot een soepel deeg en maak er een bal van.

Doe de deegbal in de folie en laat de bal 2 tot 3 dagen in de koelkast liggen. Hoe langer de bal in de koelkast ligt hoe lekkerder de speculaas zal worden.

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Haal de bakplaat uit de oven en doe er bakpapier op. Op het schoongemaakte aanrecht doe je lekker wat bloem en rol de bal uit in grote rechthoek van ongeveer 1 cm dik.

Leg daarna de deeglap op de bakplaat en druk de amandelen erin. Laat je wel iemand helpen? De oven is erg heet!

Bak de speculaas in ongeveer 25-30 minuten bruin en gaar. Haal de speculaas eruit en laat het goed afkoelen. Voordat je gaat eten kan je de speculaas in brokken breken.


Room Borstplaat

BorstplaatBenodigheden:
200 gram fijne kristalsuiker
4 eetlepels
25 gram roomboter
enkele druppels essence (bijvoorbeeld druppels koffie, amandalextract, cacaopoeder of rum)
bakpapier
borstplaatvormen (vormpjes voor koekjes bakken, zoals een hartje,sterretje of bloem)
bakplaat


Werkwijze: Haal de bakplaat uit de oven en leg het bakpapier op de bakplaat. De vormpjes een beetje nat maken en erop leggen. In een steelpannetje de suiker en de roomboter al roerende op een laag vuur met een houten lepel aan de kook brengen.

De suiker moet smelten. Wanneer de suiker als een dunnen draad aan de lepel blijft hangen de pan van het vuur nemen. Nu kan je de essence erdoor doen.

Met de houten lepel blijf je goed roeren in de pan, het mengsel moet snel afkoelen. Denk ook goed aan de randjes van de pan. Roer net zolang totdat je een soort krassend geluid hoort.

Doe dan het mengsel direct in de vormpjes, druk het iedere keer goed aan zodat je mooie gevulde en vooral gladde vormpjes krijgt. Dit moet je wel een beetje snel doen, want anders gaat het stollen.

Na ongeveer 15 minuten moet je de vormpjes omdraaien. Dit doe je door ze eerst een beetje los te maken van het bakpapier. Het beste kan je dit doen door een beetje heen en weer te gaan met de bakplaat.

Draai de vormpjes om en laat deze kant ook weer goed drogen. Na weer ongeveer 15 minuten kan je de vormpjes eraf halen.

Kijk wel goed of de borstpplaat helemaal droog is anders breken de vormpjes en dat zou zonde zijn van al je werk.