Intocht 2009 in SchiedamIntocht Sinterklaas 2009 Schiedam veertig- tot vijftigduizend mensen hebben zaterdag Sinterklaas in Schiedam binnengehaald. De sint kwam met zijn stoomboot Schiedam binnen en werd behalve door duizenden kinderen ontvangen door burgemeester Wilma Verver-Aartsen van Schiedam.

Te paard ging de sint de Schiedamse binnenstad in waar hij werd getrakteerd op optredens, kinderen die acrobatische toeren uithaalden en heuse zakkendragers. Die verzorgden een demonstratie hoe het vroeger ging met het zakken dragen. Ook maakte Sinterklaas een tochtje door de havens van Schiedam met een milieuvriendelijke fluisterboot in gezelschap van de Zielepiet.

De overige Pieten trokken ondertussen met muziek de straten door. Eenmaal weer aan wal werd de goedheiligman op de Grote Markt ontvangen op een groot overdekt podium. De hele stoet liep vervolgens via de Lange Kerkstraat en het Land van Belofte naar het eindpodium op het Stadserf.

''Het is zover'', riep Sinterklaas. ''Vanavond mogen jullie allemaal je schoen zetten'', riep hij naar de menigte.

De hoofdpiet voegde daar nog aan toe: ''Dit was één van de leukste intochten. Alles kwam samen: de zon, heel veel lieve kinderen, een prachtige stad en een leuke burgemeester.''

Kijk hier naar de foto's

26-11-2009 Haarlem gaat Sinterklaas ook uitzwaaien

Sinterklaas Haarlem - In alle steden en dorpen van Nederland wordt de intocht van Sint-Nicolaas uitgebreid gevierd, maar hoe de goedheiligman weer weggaat, weet bijna niemand.

Maar in Haarlem weten ze het wel. Sint en zijn pieten vertrekken daar op 6 december met de boot en kinderen en hun ouders kunnen ze gaan uitzwaaien.

Dat liet de stichting Intocht Sinterklaas Haarlem donderdag weten naar aanleiding van een bericht daarover in het Haarlems Dagblad.

De uittocht wordt gehouden naar aanleiding van een oproep van de actiegroep 'Weg met Sinterklaas' van ouders van autistische kinderen. Vooral voor deze kinderen is het verwarrend dat de sint niet duidelijk vertrekt en er op die manier een einde komt aan de periode dat hij in het land is.

Stoomboot
Op 6 december wordt Sinterklaas om twee uur 's middags ontvangen op de Grote Markt in het centrum van Haarlem. Daarna gaat hij naar zijn stoomboot, die aan het Spaarne ligt afgemeerd. Daar vertrekt Sint-Nicolaas met zijn gevolg over de rivier.

De organiserende stichting benadrukt dat alle kinderen uit Haarlem en omgeving welkom zijn bij het afscheid van Sinterklaas. Volgens voorzitter Marc Schultheis was het lang geleden traditie dat Sinterklaas uitgeleide werd gedaan bij zijn vertrek uit Nederland.

De organisatie verwacht een grote opkomst. De uittocht is een experiment. ''Als het een mooi afscheidsfeest wordt, dan doen we het volgend jaar weer.''

18-11-2009 Sinterklaas krijgt eigen postzegels

Sinterklaas postzegels Na afloop van de aankomst in Schiedam heeft Sinterklaas zaterdag van twee kinderen in postbodekleding de eerste exemplaren van zijn eigen postzegel en wenskaarten in ontvangst genomen.

TNT Post geeft de ‘Postbox Sinterklaas’ uit, met daarin drie postzegels en drie bijpassende kaarten waarop de goedheiligman afgebeeld is. Ook bevat de box een meezingboekje met een aantal welbekende Sinterklaasliedjes.

Het meezingboekje is tot stand gekomen door de samenwerking tussen TNT Post, NPS, Independent Films en Doe Een Wens Stichting, vanwege de release van de film ‘Het Sinterklaasjournaal: de meezing moevie’.

De film draait sinds 1 oktober in heel Nederland. Doe Een Wens krijgt een deel van de opbrengst van de film en 0,50 euro per verkochte box, zodat nog meer wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte vervuld kunnen worden.

Op één van de wenskaarten uit de Postbox is het adres van Sinterklaas al voorgedrukt, zodat kinderen op eenvoudige wijze een kaart kunnen sturen aan de Sint en zijn pieten. Als de kaart voor 28 november wordt opgestuurd, krijgen de kinderen gegarandeerd antwoord vanuit het Sinterklaashof in Nuenen.

Natuurlijk kan je ook zelf een kaart of brief naar Sinterklaas sturen. Het adres is: Sinterklaashof 1, 5670 NS Nuenen.
De verkoopprijs van de Postbox is 3,95 euro en bevat 3 postzegels van 0,44 euro, drie ansichtkaarten en een meezingboekje.

De box is, in een oplage van 55.000 exemplaren, verkrijgbaar bij TNT Postkantoren, Plus-supermarkten, via de Collect Club in Groningen en via www.tntpost.nl/postbox.

11-11-2009 Sinterklaas neemt record aantal zwarte pieten mee

Sinterklaas in Amsterdam Amsterdam is een grote stad. Dat realiseert Sinterklaas zich ook en daarom neemt hij komend weekeinde een recordaantal zwarte pieten mee naar de hoofdstad. Meer dan 640 pieten helpen de sint met het uitdelen van cadeautjes en snoepgoed aan alle kinderen in Amsterdam.

De goedheiligman arriveert zondag in de hoofdstad, een dag nadat zijn pakjesboot in Schiedam voor het eerst in ons land is aangekomen. De intocht met een stoet aan praalwagens van wel een kilometer lang biedt kinderen een kijkje in het alledaagse leven van Sinterklaas en zijn pieterbazen.

Zo zien ze onder meer hoe de post bij de sint aankomt, hoe pieten de was ophangen, dat er op de pakjeswagen nog druk wordt ingepakt en hoe pepernoten worden gebakken.

Het was eerder nog even onzeker of de intocht in Amsterdam wel kon doorgaan, omdat de organisatie die de intocht voor Sinterklaas regelt, met een groot financieel tekort kampte. Door de recessie haakten sponsors van het jaarlijkse evenement af. Maar nadat de Stichting Sinterklaas Intocht hierover de noodklok had geluid, meldden zich snel enkele geldschieters.


23-09-2009 RTL 4 neemt De Club van Sinterklaas over

de Sint Het gerucht deed al een tijdje de ronde en is zojuist bevestigd in RTL Boulevard: De Club van Sinterklaas verhuist!

Dit jaar zal RTL 4 de populaire Sinterklaas-soap uitzenden. Laten we hopen dat de verhuizing ook betekent dat Coole Piet Harold Verwoert dan ook weer welkom is, want zijn afwezigheid bij het vorige seizoen was wel een gemis.

Sinterklaas krijgt het heel erg druk dit jaar. Hij maakt De Club van Sinterklaas en beleeft ook weer een avontuur in Het Sinterklaas Journaal van de NPS. Nickelodeon komt dit jaar nog met Slot Marsepeinstein en dan komen er ook nog twee bioscoopfilms dit jaar.

Voor de jonge kijkers misschien wat verwarrend. Feit is dat De Club van Sinterklaas één van de eersten was. En misschien wel de leukste..


Sint krijgt 100.000 brieven van Belgische kindjes

de SintHEMEL - Goedgelovige kindjes in België hebben al 100.000 brieven gestuurd aan Sinterklaas.

De Belgische Post verwacht de komende dagen nog minstens eenzelfde aantal brieven met verlanglijstjes en mooie tekeningen, aldus een woordvoerder van de Post woensdag.

De Post in België heeft enkele jaren geleden een adres geopend voor alle briefjes. Dat moest voorkomen dat enveloppen met de aanduiding 'Spanje' echt naar Spanje werden gevlogen. De Post stuurt de jonge briefzenders een verrassingspakketje terug.

Als adres is gekozen vooor de Spanjestraat 1 in de plaats Hemel.
De postcode is 0612: Belgen viert het Sinterklaasfeest veelal op de ochtend van 6 december.


Meer over Sinterklaas


Liedjes en wortel voor Sinterklaas

SinterklazenRENSWOUDE - Maar liefst 70 procent van de kinderen die voor Sinterklaas hun schoen mogen zetten, zingt een lied voor de goedheiligman. Ook zijn een wortel en water voor het paard nog steeds populair.

De kinderen zetten niet alleen een schoen thuis, maar ook op school (52,4 procent), in de supermarkt (47,6 procent) of bij opa en oma (31,3 procent). Qua cadeautjes is speelgoed zowel onder ouders (94 procent) als kinderen (77,7 procent) populair. Dit loopt uiteen van (computer)spelletjes, (educatief) speelgoed of producten die een rage zijn onder de jeugd.


Tip van de Sint


Sinterklaas maakt entree per straaljager

Sint op StraaljagerSinterklaas heeft zondag het Haarlemse winkelcentrum Schalkwijk bezocht in een straaljager. Dat leidde tot enthousiasme bij de kinderen, maar niet bij volwassen omstanders.